Kevään raikkaat maut klassikoista – sitruunainen avokadopasta ja täyteläinen parsarisotto

Parsa ilmestyy kauppojen hyllyille samoihin aikoihin, kun aurinko ja tummareunaiset pilvet käyvät taistelua siitä, olisiko tällä viikolla lämmön vai räntäkuuron vuoro. Karanteenikeväänä olen kaivannut kiireiden keskeltä erityisesti Nizzaan, jossa lomailin neljä vuotta sitten ystäväni ollessa vaihdossa Ranskassa. Minulle kevään makumaailma tarkoittaa raikkautta, keveyttä ja välimerellisyyttä, mieluiten kuivan roseeviinin kera. Hyvän roseen löytäminen on toisinaan taitolaji, mutta muistojeni Nizzassa valinta meni tietysti joka kerta nappiin… ?

Pasta ja risotto ovat kuiva-ainekaappini kulmakivet, ja erilaisia variaatioita niistä tulee taiottua lähestulkoon joka viikko. Alla versiot kahdesta erittäin nopeasta ja helposta kevätreseptistä – annoskokoa on niin ikään helppo muunnella näissä.

Parsarisotto (kahdelle)

  • 2,5-3 dl risottoriisiä (esim. arborio)
  • nippu vihreää parsaa
  • 1 sipuli / 1-2 salottisipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • voita paistamiseen
  • 2 dl valkoviiniä
  • ½ prk creme fraichea
  • parmesaania
  • sitruunaa
  • suolaa
  • mustapippuria

1. Poista parsoista kova kanta. Pese, kuori ja paloittele parsat.

2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.

3. Paista parsoja kunnes ovat pehmentyneet (n. 5 min) ja ota ne sivuun odottamaan.

4. Kuullota sipuleita voissa syvässä paistinpannussa / wokkipannussa. Lisää mukaan riisit ja sekoita (maltillisella lämmöllä – varo polttamasta riisiä).

5. Lisää valkoviini ja purista joukkoon hieman sitruunaa.

6. Lisää vettä n. 6 dl – osissa – ja sekoittele välillä. Lisää tässä samassa vaiheessa mukaan myös parsat (jättäen muutama parsankukka annosten koristeluun) sekä suolaa ja mustapippuria.

7. Hauduttele ja sekoittele risottoa n. 20 minuuttia, lisää tarvittaessa vettä.

8. Kun vesi on haihtunut lähes kokonaan ja riisi pehmentynyt, sekoita mukaan creme fraiche.

9. Annostele, ripottele päälle parmesaani ja koristele parsankukilla.

Aveciksi sopii erinomaisesti kuiva rosee ja patonki.

Let’s play: Reseptistä sanottakoon vielä, että olen itse käyttänyt keltasipulia ”risottosipulin” maineessa olevan salottisipulin sijaan usein, sillä sitä minulta sattuu yleensä löytymään, ja resepti toimii mielestäni mainiosti niinkin. Parmesaanin olen korvannut joskus cheddarilla (kuvittele tähän risottohifistelijän ilme) – rakastan cheddaria ja sen maku toimii mielestäni tässä loistavasti. Tuoreet yrtit eivät mielestäni ole tässä mikään must juttu, mutta jos käsillä sattuu olemaan basilika tai sitruunamelissa, anna mennä vaan.

Raikas sitruunamelissa ja pehmeä feta tuovat toisilleen vastapainoa avokadopastassa.

Sitruunainen avokadopasta (kahdelle)

  • 6-8 nyyttiä tagliatellea
  • 1-2 avokadoa
  • fetajuustoa
  • sitruunamelissaa
  • sitruunaa tai limeä
  • oliiviöljyä
  • vihreää pestoa
  • suolaa
  • sitruunapippuria
  • (parmesaania / cheddaria raasteena)

1. Kuori ja kuutioi syöntikypsä avokado. Kuutioi fetaa haluamasi määrä (yleensä laitan vajaan yhden 180g paketin kahta annosta kohti). Silppua sitruunamelissaa (n. 1 dl / kourallinen silputtuja lehtiä).

2. Keitä tagliatelle ohjeen mukaan.

3. Kun olet kaatanut veden pois, lisää ja sekoita pastan joukkoon välittömästi avokado, feta, sitruunamelissa, pari ruokalusikallista vihreää pestoa sekä suola ja pippuri. Purista joukkoon kevyesti sitruunaa tai limeä.

4. Lisää ripaus oliiviöljyä. Sekoita ainekset pastan sekaan – fetan kuuluu alkaa sulamaan ja avokadon pehmenemään.

5. Annostele ja viimeistele ripottelemalla juustoraastetta päälle. Koristele sitruunamelissan lehdillä.

Let’s play: Vaihda avokado makeisiin (terttu)kirsikkatomaatteihin, feta vuohenjuustoon, sitruunamelissa basilikaan ja sitruunapippuri mustapippuriin. Oliiviöljyn sijaan voi laittaa himpun verran ruokakermaa. Muuten sama ohje kuin edellä. Makumaailma tässä versiossa on täysin erilainen mutta yhtä lailla vastustamaton. Makeiden tomaattien ja vuohenjuuston yhdistelmä vaan toimii!

Vastaa