Maistuvista skagenleivistä on moneksi – suosikkialkupala muuntuu niin illanistujaisten pikkusuolaiseksi kuin välipalaksikin

Jos minun pitäisi nimetä yksi suosikkialkupala, olisi se varmasti rannikkoklassikko toast skagen. Yksinkertainen katkarapuleipä on maittava ja sopivan täyttävä herkku, jossa sitruuna ja tilli tuovat raikkautta samaan aikaan kun majoneesi tekee herkusta sopivasti tuhdin. Vaikka skagen kuuluukin perinteisesti alkusyksyn rapujuhlapöytään, olisi suoranaista kärsimystä rajoittaa siitä nautiskelu vain muutamaan kuukauteen vuodessa… Olenkin tarjonnut leipiä mitä erilaisimmissa tilanteissa: alkupalana, illanistujaisten pikkusuolaisena sekä brunssipöydässä. Vuoden- tai vuorokaudenajalla ei yksinkertaisesti ole merkitystä tässä asiassa, sillä kunnon rapuleipä maittaa aina.

Oma skagensuhteeni alkoi aika myöhään, oikeastaan vasta opiskeluaikana Turussa. Mutta kun silloinen poikaystäväni kokkasi minulle 20-vuotissyntymäpäivänäni tämän alkupalan, olin myyty. Hän oli siis varmaan ensimmäinen suomenruotsalainen kenet olin koskaan tavannut (ellei muutamaa sukulaista lasketa), ja heti tutustuttamassa skagenin saloihin. Terveissi va sinne Turkkuse, että nämä leivät maistuvat kyllä edelleen, ja onpa reseptiä tullut hieman kehiteltyäkin tässä vuosien mittaan.

Herkulliset skagenleivät

  • 200 g isoja katkarapuja
  • ½ – 1 prk ranskankermaa
  • majoneesia
  • ½ sitruunan mehu
  • 1,5 dl  hienonnettua tilliä
  • suolaa
  • pippuria
  • kirjolohen mätiä
  • tillinoksia
  • ½ sitruuna
  • saaristolaisleipää
  • voita

1. Sulata katkaravut huuhtelemalla ja valuttamalla ne vesihanan alla.

2. Sekoita ranskankerma ja majoneesi noin 50-50 suhteessa keskenään. Lisää joukkoon ravut, puolikkaan sitruunan mehu, hienonnettu tilli sekä ripaus hienoa suolaa ja pippuria. Sekoita ja laita hetkeksi vetäytymään jääkaappiin.

3. Voitele saaristolaisleivät. Annostele päälle rapuseos. Koristele reilulla nokareella kirjolohenmätiä, tillinoksilla ja renkaaksi tai lohkoksi leikatulla sitruunanviipaleella.

Let’s play: Alkuperäiseen toast skageniin pääset vaihtamalla tumman saaristolaisleivän vaaleaan paahtoleipään. Paahda tällöin leipä. Kokeile myös kerrosversiota: leikkaa paahdettu paahtoleipä kolmioiksi, täytä kolmioleipä nokareella skagenseosta ja nauti.

Kuva on otettu 6.11.2019 ja kupeissa ei ole suinkaan kahvia vaan ihan perinteistä glögiä. Kuka muu olisi jo valmis rapujuhlakauteen?

Vastaa