Rapeat bataattiranskikset ja maukas uunilohi aurinkoisen sunnuntain herkkuna

Ai että, kyllä viime sunnuntaina kelpasi. Sää oli mielettömän kaunis; kirsikankukat olivat täydessä loistossa ja ilma tuntui aivan kesältä. Tein kevään ennätyslenkin kävellessäni Lauttasaaren Katajaharjusta Munkkiniemeen ja takaisin (minun pitää näillä säillä muistuttaa itseäni siitä, että polvileikkauksesta on kuitenkin vasta neljä kuukautta – onneksi uusi ristiside ei ole toistaiseksi vihoitellut lenkkeilyaddiktiostani). Kotiin päästyäni avasin parvekelasit, sujautin bikinit päälleni sekä aurinkolasit nenälleni ja annoin Camilla Läckbergin viedä. Ja koska nälkähän tässä muuten tulisi, lisätään tähän kuvaelmaan lautanen seuraavan sitaatin antimilla:

Kyllä hetkestä aina paremman saa jos siihen yhdistää vaikkapa uunilohen, bataattiranskikset ja vähän dippiä.

Savolainen sananlasku

Bataattiranskikset (kahdelle)

  • 2 isoa bataattia
  • oliiviöljyä
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 2 rkl paprikajauhetta
  • suolaa
  • kylmää vettä kulhossa

1. Kuori bataatit. Ison bataatin voi halkaista tai laittaa vaikka kolmeen osaan, jotta sen saa pilkottua kätevästi sopivan kokoisiksi ranskalaisiksi.

2. Laita ranskalaiset kylmään veteen n. 15 minuutiksi.

3. Sekoita kulhossa tai pussissa perunajauhot ja paprikajauhe. Ota ranskalaiset vedestä, taputtele ne kuiviksi esimerkiksi liinan avulla ja laita ne kulhoon tai pussiin, jossa mausteseos on.

4. Pyörittele bataattiranskalaiset mausteseoksessa.

5. Asettele ranskalaiset pellille niin, että ne ovat lomittain / hieman irrallaan toisistaan. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä. Paista uunissa 190 asteessa 40-45 minuuttia.

6. Ota uunista. Ripottele päälle suolaa ja kierittele rapeat ranskalaiset suolassa.

Tarjoa dipin kera.

Dippi

  • ½ – 1 dl majoneesia
  • ½ – 1 dl chipotlesalsaa
  • ½ lime

Sekoita majoneesi ja chipotlesalsa keskenään ja purista joukkoon puolikkaan limen mehu. Anna vetäytyä hetki.

Uunilohi (kahdelle)

  • 700 g lohifileetä
  • (meri)suolaa
  • sitruunapippuria
  • sitruunaa
  • tilliä

1. Poista ruodot, aseta lohifilee uunivuokaan.

2. Mausta suolalla, sitruunapippurilla ja hienonnetulla tillillä makusi mukaan. Voit puristaa päälle hieman sitruunaa ja viipaloida sitruunaa ohuiksi rengasmaisiksi siivuiksi lohen päälle.

3. Paista uunissa 190 asteessa 20 minuuttia.

Ihanat bataattiranskalaiset saavat kaverikseen kevyen uunilohen sekä dipin, jolla on chipotlen temperamentti.

Vastaa