Vapaapäivien brunssiunelmia

Onko ihanampaa tapaa aloittaa viikonloppu tai vapaapäivä kuin brunssi? Jossakin vaiheessa – luonnollisesti juuri Helsinkiin muuttaneena – tykkäsin käydä testaamassa ja vertailemassa eri ravintoloiden brunssipöytien antimia. Brunsseilu ulkona on rentouttavaa ja tuo mukavaa ylellisyyttä arjen keskelle, mutta jatkuvana harrastuksena kuormitus kukkarolle on kyllä tuntuva. Olen toisinaan miettinyt, miten loistava bisnes brunssi voikaan olla: kokonaisuuden saa varsin houkuttelevaksi ja toimivaksi melko pelkistetyillä raaka-aineilla, ja buffetin tarjonta valmistuu kätevästi isoissa erissä. Olettaen, että tyypillinen keskivertoasiakas ei vedä leipää, hedelmiä, kakkuja ja ruokaisaa salaattia 30 euron edestä, tässä toiminnassa on kate kunnossa.

Brunssi on oikeasti aika nerokas keksintö. Voisin toistaa edellisen kappaleen todeten, että koska toimivan kokonaisuuden saa pelkistetyillä raaka-aineksilla ja isompiakin satseja on kätevä valmistaa kerralla, omatekoisen brunssin tekeminen on helppoa ja hauskaa – ja mikä parasta, brunssi on loistava tapa kerätä ystävät kokoon ja nauttia kiireettömästä vapaapäivästä herkkujen äärellä rupatellen.

Itse rakennan brunssin muutamien peruspalikoiden ympärille. Haluan, että tarjolla on suolainen, makea ja raikas elementti sekä tietenkin kahvi. Hedelmät ovat myös helppo ja maukas lisä. Brunssia ei pidä ajatella liian vaikeasti: esimerkiksi uunissa paahdetut, yrteillä maustetut tomaatit ovat klassikko, jonka valmistamisessa ei tarvitse vaivata päätä liikaa. Toisinaan brunssille voi valita teeman – esimerkiksi Lähi-idän herkut – ja tarjota mausteisen aamiaispannun kylkeen itse tehtyä tsatsikia, raikkaita hedelmiä ja vaaleaa leipää.

”Ceviche on helppo valmistaa ja tarjota näyttävästi”

Täyttävät brunssit pitävät nälän poissa pitkälle alkuiltaan ja toimivat mainiona starttina kiireettömälle päivälle. Oma kesäklassikko on ollut festareita edeltävä brunssi – tämä toteutettu Ruisrockin ja Flow’n kohdalla – mutta yhtä lailla brunssi on ihana järjestää syksyisenä sunnuntaina, kun kesän menot ovat jo vaihtuneet raukeaan kotoiluun.

Esittelen ohessa yhden version brunssiklassikko cevichestä. Tämä (raikkaisiin elementteihin kuuluva) ruokalaji on helppo valmistaa ja tarjota näyttävästi.

Rapu-avokadoceviche

  • 3,5 dl katkarapuja
  • 2 avokadoa
  • 1-2 punasipulia
  • 1-2 punaista chiliä
  • 1-2 vihreää chiliä
  • 1 lime
  • Reilusti korianteria
  • Suolaa

1. Hienonna punasipulit ja korianteri. Halkaise chilit, poista siemenet ja pilko ne hienoksi. Yhdistä.

2. Yhdistä seos katkarapujen joukkoon. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu sekä ripaus suolaa ja sekoita. Jätä seos hetkeksi (n. puoli tuntia) maustumaan.

3. Kuutioi avokadon hedelmäliha viimeisenä ja lisää ja sekoita muuhun seokseen.

4. Annostele maljoihin, lautaselle, pikareihin tai mistä haluatkaan cevichen tarjota. Koristele annokset muutamalla korianterinlehdellä.

”Rapucevichen voi tarjota esimerkiksi läpinäkyvästä maljasta, kulhosta tai juomalasista, jossa sen värit pääsevät oikeuksiinsa.”

Vastaa