Kotitekoisen menun kulmakivet – näin rakennat täydellisen illallisen

Kuulostaako tutulta: olisi sinällään hauskaa kutsua kavereita syömään ja kokkailla joskus ihan pitkän kaavan kautta, mutta ruokalistan keksiminen ja kokonaisuuden toteuttaminen stressaa liikaa jo pelkän ajatuksen tasolla. Mukavien juttujenkin järjestäminen voi tuntua työläältä, jos ei ole ihan varma, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kokonaisuuden toteuttamisessa pitäisi ottaa huomioon. On totta, että ”illalliskutsut” vaativat aina hieman suunnittelua, mutta ei missään nimessä koko loppuviikon uhraamista kaupparallille. Alla vinkkejä onnistuneen menun rakentamiseen.

On ok jakaa vastuuta illan järjestelyistä: tässä illanvietossa vieraiden tehtävänä oli vastata juoma- ja leipäpuolesta. Pientä haastetta juomien valintaan toi se, että vieraat eivät tienneet tarkkaa ruokalistaa etukäteen. Ruokalajien pääkomponentit ja makumaailma määrittävät yhteensopivan viinin, joten menun yksityiskohdat voi huoletta jättää yllätykseksi.

  • Onnistunut menukokonaisuus ei vaadi huippukokin tutkintoa. Ajatus siitä, että illallisruokalajien pitäisi olla vaikeasti toteutettavia ollakseen hyviä, on yksinkertaisesti väärä. Menussa suurin haaste on tasapainoisen ja yhteensopivan kokonaisuuden suunnittelu, mutta itse tekemisen ei tarvitse olla monimutkaista. Useissa ruokalajeissa hyvinkin yksinkertaiset ja pelkistetyt, laadukkaat komponentit toimivat. Parhaassa tapauksessa pystyt valmistamaan suurimman osan komponenteista hyvissä ajoin etukäteen ja suunnittelemaan myös niiden esillepanon. Helpota siis tekemistäsi valitsemalla mukaan ruokalajeja, jotka on kokonaan tai osittain mahdollista valmistella etukäteen – tällaisia ovat ainakin monet kylmät alkuruoat ja suuri osa jälkiruoista. Vieraiden saapuessa ”kokkaaminen” koostuukin enää annoksen kokoamisesta ja tarjoilusta!

  • Suunnittelu kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Jatkona edelliseen – panosta suunnitteluun ja mieti, kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa. Mitä enemmän ruokalajeja, sitä enemmän komponentteja eli ennakkovalmistelua, raaka-aineiden metsästystä ja muistettavaa (= mahdollista stressiä). Kukaan tuskin sanoo ei ehdottamallesi seitsemän ruokalajin kokonaisuudelle, mutta jo 3-4 eri ruokalajilla pystyt luomaan elämyksellisen ja kivan kokonaisuuden. Oleellista on, että menusta löytyy alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka ja että tasapaino näiden kategorioiden välillä useamman ruokalajin menussa pysyy suurin piirtein kohdillaan (eli se, että 3 alkuruokaa viiden ruokalajin menussa muuttaa menun jo aika alkuruokapainotteiseksi…). Tämän postauksen kuvat on napsittu illalliselta, joka koostui mustajuurikeitosta alkuruokana, sieniohratosta ensimmäisenä pääruokana, possunkyljestä ja pikkelöidyistä kasviksista toisena pääruokana ja uunipäärynästä sekä paahdetusta valkosuklaavanukkaasta jälkiruokana.

Alkuruokana mustajuurikeitto. Menuideoita voit hakea esimerkiksi blogeista, reseptikirjoista tai sosiaalisesta mediasta, tai kehitellä jotain uutta itse kokeilemalla. Vanha kultainen sääntö kuuluu niin, että vieraille ei pitäisi tarjota mitään, mitä testaat ensimmäistä kertaa. Oma neuvoni on unohtaa äskeinen ja kokeilla uutta rohkeasti jos siltä tuntuu. Näin illallisen järjestäminen on kokillekin hauskempaa ja elämyksellisempää.

  • Suunnittele menu teeman tai tietyn pääkomponentin ympärille. Onko illallanne jokin teema tai juhlistatteko esimerkiksi jonkun osallistujan merkkipäivää tai saavutusta? Mistä kyseinen henkilö pitää? Menu voi rakentua esimerkiksi valitun teeman (esim. jokin maa tai meneillään oleva sesonki) tai jonkin tietyn pääkomponentin ympärille (esim. synttärisankari X pitää kotimaisesta kalasta, joten muikut voisivat olla menun kohokohta). Kun teema tai ajatus pääkomponentista alkaa hahmottua, rakenna loppu tukemaan kokonaisuutta. Kun lähtökohdat ovat selvät, punainen lanka löytyy yleensä itsestään. Teeman tai ”illan punaisen langan” voi ja kannattaa antaa näkyä myös kattauksessa, koristeluissa ja musiikissa. Neljän tähden illallisessakin arvosteltiin aikanaan myös illan tunnelma osana kokonaisuutta!

Tässä menussa pääosaa näytteli pääruoan uunissa kypsytetty possunkylki, joka sai viimeisen silauksensa grillauksesta. Raikas piparjuurismetana ja pikkelöidyt kurkku ja omena tasapainottivat makumaailmaa.

  • Pidä punainen lanka, mutta varo toistoa. Itse pidän siitä, että ruokalajeja yhdistää jokin punainen lanka, mutta tämä ei kuitenkaan saa johtaa toistoon. Suomeksi ja käytännössä: pidä kiinni teemastasi, mutta vältä saman pääkomponentin käyttämistä, eli vaikkapa lohta sekä alku- että pääruoassa. Toiston välttämisessä nimenomaan pääkomponenttien vaihtelu on se juttu; ei ole vaarallista, jos sama raaka-aine esiintyy menussa useamman kerran, kunhan se ei näyttele pääosaa joka ikisessä kohtauksessa. (Tätä kirjoittaessani tuli mieleen, että pitäisipä silti haastaa itseään ja kasata joku kerta sellainen menu, jossa peruna löytyisi joka lautaselta alusta loppuun asti – voisiko tämä sittenkin toimia ja kuka haluaa tulla testaamaan?)

Jotta tämä ei ole liian yksinkertaista, sanottakoon vielä, että toisto toimii ruoanlaitossa vähän kuten kirjoittamisessa: pääsääntö on välttää, mutta taitava pystyy käyttämään sitä tehokeinona. Jossakin annoksessa voi olla nerokasta tarjota samaa raaka-ainetta mahdollisemman monella tavalla – sellaisenaan, kuivattuna, pikkelöitynä ja pyreenä, tai jotain tuohon suuntaan.

  • Hyödynnä makuja ja pyri monipuolisuuteen. Ei makeaa mahan täydeltä. Jos menun makumaailma on kovin yksipuolinen, jää kokonaisuus vähän tylsäksi. Muuta siis kurssia ruokalajien välillä ja pidä huolta siitä, että menusta löytyy sopivasti suolaista, makeaa, hapanta, umamia ja niin edelleen.

Monipuolisuutta saa myös vaihtelevilla ja hauskoilla komponenteilla. Käytä siis rohkeasti erilaisia tekniikoita, sisällytä menuun sopivasti pehmeää ja rapeaa, yllätä aina kun voit.

  • Mausteita harkiten. Mausteita kannattaa ilman muuta hyödyntää makumieltymystenne mukaan, mutta älä ylimausta. Se, että raaka-aineen perusmaku hukkuu mausteisiin, suolaan tai rasvaan, johtaa hyvään lopputulokseen vain silloin, kun raaka-aine on pilaantunut ja sen maku pitää kätkeä.

  • Huomioi kohderyhmä. Tämä on itsestäänselvyys mutta tärkeää: muista kysyä vieraidesi allergiat ja huomioida mieltymykset muutenkin parhaasi mukaan.

  • Pidä hauskaa ? Olet oman keittiösi Grand Old Master, joten anna kokonaisuuden olla näköisesi. Nämäkin säännöt on tehty rikottaviksi, joten poimi vapaasti rusinat pullasta ja luota visioosi – sinä tunnet illallisvieraasi parhaiten!

Tämän postauksen kuvat ovat samalta illalliselta. Alkuruoan ja kahden pääruoan jälkeen vuorossa oli illallisen kruunu eli jälkiruoka: uunipäärynää paahdetussa valkosuklaavanukkaassa ja hieman vaniljajäätelöä päälle. Maistui!

Vastaa