Poronkäristys, Lapin herkkujen kunkku

Poronkäristyksestä on tullut minulle jonkinlainen pohjoisen lomareissujen traditio, jota en kertaakaan ole tehnyt täällä kotisaarella etelässä, vaikka teoriassa kai sekin olisi mahdollista. Kun jostakin syystä assosioin tämän aina pohjoiseen; ensin on aurinkoiset hiihtoladut tai lumiset rinteet, sitten mökki ja höyryävä pata. Samalla kun ruoka hautuu uunissa, lämpenee kotasauna ulkona kinosten keskellä. Tänä vuonna hiihtoloma jää itselläni väliin, mutta laitetaan nämä siitä huolimatta sinulle fiilisteltäväksi: edellisessä virkkeessä resepti täydelliseen hiihtolomapäivään ja alempana tässä jutussa itse poronkäristykseen. Oijoi, en malttaisi odottaa seuraavaa kertaa pohjoisessa!

Kuten ehkä huomaat, olen hieman viilaillut perinteistä poronkäristyksen ohjetta lisäilemällä mukaan vähän marjoja ja yrttejä. Käristys on herkullinen ilman niitäkin, mutta mielestäni havuinen ja tuhti rosmariini antaa pataan ihanaa lisämakua. Padassa hautuneet hieman kirpeät puolukat ja karpalot taas tuovat terveisiä pohjoisilta soilta ja poksahtelevat hauskasti suussa lisäten ruokaan hieman kirpeyttä. Hieman erilaista rakennetta, makua ja väriä siis niille, jotka tällaista haluavat kokeilla ?

Mikäli sinulla on uunivuoka, jota voi käyttää myös paistamiseen, voit tehdä käristyksen kokonaan siinä. Mökkimuistot mielessäni kirjoitin ohjeen niin, että sipulien ja lihan paistamiseen ja käristyksen uunissa hauduttamiseen käytettäisiin eri pannua / vuokaa.

Poronkäristys valmistuu samalla, kun sauna ja palju lämpenevät. Padan kannattaa antaa hautua mieluummin pidempään kuin yhtään alle. Reilu tunti on suuntaa antava.

Poronkäristys

  • 780 g poronkäristyssuikaleita
  • 3 isoa keltasipulia
  • voita
  • 1 iso tumma olut
  • vettä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • rosmariinia
  • puolukoita tai karpaloita

1. Kuori sipulit. Pilko ne isoiksi lohkoiksi tai leveiksi renkaiksi – tässä ruokalajissa palat saavat todella jäädä reilun kokoisiksi.

2. Kuullota sipulinpalat voissa pannulla ja siirrä ne pataan odottamaan.

3. Lisää seuraavaksi jäiset poronkäristyssuikaleet pannulle ja paista ne muutamassa erässä ruskeiksi. Lisää paistuneet suikaleet pataan sipulin joukkoon.

4. Lisää pataan suolaa, pippuria, rosmariininoksia ja pilkottua rosmariinia sekä puolukoita tai karpaloita makusi mukaan. Kaada joukkoon olut ja vettä niin, että nestettä riittää käristykseen pintaan asti.

5. Valmista uunissa 175 asteessa reilu tunti (= älä pidä kiirettä, anna sen hautua rauhassa) kannen alla.

6. Koristele valmis käristys tuoreilla rosmariininoksilla ja puolukoilla tai karpaloilla. Tarjoile puikulaperunoiden tai perunamuusin kanssa. Ruokajuomaksi sopii esimerkiksi olut.

Ihania talvilomapäiviä! Toivottavasti niihin kuuluu paljon aurinkoisia kilometrejä laduilla ja monta rentouttavaa iltaa saunan lauteilla ja avannossa ja / tai paljussa <3

Vastaa