Aamiaismunien aatelia ja maailman makuja, por favor

Nyt koronavuonna, kun matkustelu on jäänyt tietyistä syistä vähemmälle, etnistä fiilistä on saanut nauttia lähinnä makumatkoilla. Varsinkin viikonloppuisin on tullut tavaksi pyöräyttää jonkin sortin aamiaisruokalaji, jossa kananmuna esiintyy yhtenä pääainesosana. Ohessa omien tämän hetken top 3 aamiaisherkkujen ohjeet – kuten huomata saattaa, tomaattipohjaiset ja hivenen tuliset aamiaiset korianterilla höystettynä tekevät allekirjoittaneelle tällä hetkellä kauppansa!

Alla lentoliput Turkkiin, Meksikoon ja Lähi-itään. Kokeile, muuntele ja mausta mieleiselläsi tavalla; nämä kaikki ovat periaatteessa hyvin muokattavissa ja googlailemalla niistä löytyy paljon erilaisia variaatioita. Turkin menemenin ja Lähi-idän shakshukan kanssa itse tehty tzatziki sopii myös erittäin hyvin. Suosittelen valitsemaan näiden kaveriksi vielä jonkin hyvän vaalean leivän ja juomaksi raikkaan tuoremehun, niin matkafiilis alkaa olla jo niin lähellä autenttista kuin kotikeittiössä on mahdollista 😉

Höyryävän kuuma menemen on täydellinen pari tzatzikille – tai toisin päin.

Menemen (kahdelle)

  • 1 keltasipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • 1 chili
  • 6-7 tomaattia
  • hunajaa
  • 4-5 kananmunaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta korianteria tai persiljaa

1. Pilko sipuli ja paprika. Kuutioi tomaatit pieniksi. Hienonna chili ja valkosipuli.

2. Paista pannulla ensin valkosipuli ja kuullota sipuli. Lisää tämän jälkeen joukkoon paprika ja chili, ja paista näitä muutama minuutti niin, että ne pehmenevät hieman. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

3. Lisää joukkoon kuutioidut tomaatit ja pari ruokalusikallista hunajaa.

4. Hauduta seosta melko kovalla lämmöllä niin, että saat nesteen haihtumaan, käännellen ja sekoitellen seosta aina välillä. Ajatuksena ei ole varsinaisesti kiehuttaa kasviksia, pelkästään haihduttaa tomaateista tullut ylimääräinen vesi pois. Varo polttamasta pohjaan!

5. Kun vesi on suurimmaksi osaksi haihtunut, raota seokseen sopiva kolo kananmunalle ja riko se sinne niin, että muna jää ikään kuin seoksen sisään kiehumaan. Tee sama muille munille.

6. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes munat ovat hyytyneet. Viimeistele tuoreella korianterilla tai persiljalla makusi mukaan.

Ay caramba! Tämä ei pelkästään näytä hyvältä vaan se on sitä.

Huevos Rancheros (kahdelle)

  • tortillalättyjä
  • 1 kananmuna per tortilla
  • 1 keltasipuli
  • 150 g kinkkua tai makkaraa
  • 170 g mustapapuja
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria
  • jauhettua korianteria
  • raastettua juustoa
  • 1 chili
  • jalapeñoja
  • rasia kirsikka- tai miniluumutomaatteja
  • 2-3 limeä
  • turkkilaista jogurttia

1. Valmista täyteseos pannulla: kuullota pilkottu sipuli, lisää joukkoon kuutioidut kinkku- tai makkarapalat.

2. Lisää joukkoon tomaattimurska ja huuhdellut ja valutetut mustapavut. Lisää ripaus suolaa, sokeria, mustapippuria ja jauhettua korianteria. Anna kiehua hetki välillä sekoittaen.

3. Asettele tortillalätyt uunipellille. Levitä seos renkaaksi tortillalättyjen reunoille asti niin, että paljasta reunaa jää reunoille vain vähän näkyviin (paljaat reunat muuttuvat uunissa koviksi). Riko renkaan keskelle kananmuna. Raasta seoksen päälle hieman juustoa.

4. Paista uunissa 175 asteessa 15 minuuttia.

5. Puserra seoksen päälle runsaasti limeä. Kasaa lohkotut tomaatit, jalapeñot, chilit ja tuoreet korianterinlehdet tortillan päälle. Viimeistele koristellen limeviipaleella ja nokareella turkkilaista jogurttia.

Perfect! Uunituore shaksuka on viettelevä herkku, joka sopii niin aamupalaherkutteluun kuin vaikkapa brunssipöytään.

Shakshuka (kahdelle)

  • 1 keltasipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja
  • 4-5 kananmunaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • jauhettua korianteria
  • fetajuustoa
  • tuoretta korianteria

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista valkosipulia kevyesti pannulla tai padassa, joka kestää myös uunin. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota kunnes sipuli on pehmennyt.

2. Lisää joukkoon tölkillinen kuorittuja tomaatteja ja mausta seos ripauksella suolaa, mustapippuria, valkopippuria ja jauhettua korianteria. Anna kiehua hiljalleen välillä hämmennellen, kunnes nestettä on hieman haihtunut pois.

3. Tee kananmunalle sopiva kolo seokseen ja riko se sinne. Toista sama kaikille munille.

4. Hienonna paistoksen päälle runsaasti fetajuustoa. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

5. Viimeistele tuoreella korianterilla.

Tzatziki

  • 3/4 prk turkkilaista jogurttia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ¼ kurkkua
  • ½ lime
  • korianteria

1. Litistä kuoritut valkosipulinkynnet veitsellä painamalla. Hienonna ne aivan pieneksi ja lisää turkkilaisen jogurtin sekaan.

2. Raasta mukaan pieni pätkä kurkkua.

3. Hienonna vähän korianteria ja heitä silppu mukaan. Purista joukkoon limen mehu.

4. Sekoita kunnolla ja anna vetäytyä kylmässä puoli tuntia.

Vastaa