Kai juusto lasketaan kasvikseksi + muita mietteitä kasvisten roolista arkiruoassa

Olin miettinyt tämän jutun otsikoksi lihatonta lokakuuta, mutta sitten tajusin, etten ole koskaan pitänyt sellaista. Sen sijaan olen kuunnellut Petra Korven ja Kia Arpian superkivaa ruokapodcastia Bella Table viikoittaisena tiistairutiinina nyt muutaman kuukauden ajan ja inspiroitunut siitä, miten nämä naiset saavat kauden kasviksia ujutettua ihanan sesonkityylisesti arkikokkailuun. Silti parin viikon takaisessa jaksossa – missä muuten oli Hanna Gullichsen vieraana – nousi esille kasvisten hyödyntämisen vaikeus varsinkaan ”käsittelemättä” eli se, kun hedelmään ei tule tartuttua, jos se ei ole lohkottu ja laitettu, tai porkkanaa naposteltua ihan vaan sellaisenaan. Jäin miettimään erityisesti pohdintaa siitä, että kauppojen salaattivalikoimat nyt vaan ovat, no, suppeahkot, ja onhan se vähän niin että vaikka jäävuori onkin ihan kelpo perussalaatti, ei sen mutustelu innosta viikosta toiseen, edes silloin kun sen sekaan heittää pari kurkkuviipaletta ja vielä tomaatinkin lohkoina.

Kuuntelen Petran ja Kian höpinöitä yleensä lounastunnilla kotona kokkaillessani, mikä on aika kätevää, sillä silloin kukaan ei ole näkemässä, miten nyökkäilen ja hymähtelen ja elän kaikin tavoin mukana – hyvä etten sentään vastaa ja kommentoi bellojen juttuihin (se, kun koronaeristäytyminen alkaa saavuttaa pisteen, jossa podcast käy kaverista). Pohdinta kasviksista ja niiden hyödyntämisestä kolahti kovaa, sillä olen itsekin etätyötä paljon tekevänä joutunut pohtimaan, kuinka saan kasvistasapainon pidettyä entisenlaisena – entisessä elämässäni kun kaikki oli niin helppoa ja pystyin vaan keräilemään lautasen kukkuroilleen lounasravintoloiden notkuvista salaattibuffeteista. Hedelmäsmoothieiden ja aamupalamarjojen lisäksi kotiruokaan onkin hyvä ujuttaa kasvispainotteisempia ateriakokonaisuuksia (ainakin jokunen kerta viikossa); olen huomannut, että etäillessä tulee helposti harrastettua meal preppingiä tekemällä etukäteen isoja pasta- tai riisipohjaisia vuokia, joissa kasvikset eivät pääse samalla tavalla päärooliin kuin mitä rehellisissä lounassalaateissa. Pystytkö samaistumaan?

Epäilen, että en ehkä ole näiden pohdintojen kanssa yksin, ja siksi päätin avata tässä postauksessa muutamia omia luottoreseptejä, joilla olen saanut lisättyä kasviksia arkeen myös kotona ollessa. Ehdottomat lempparini ovat uunijuurekset, joita saa valmistettua kerralla ison satsin ja jotka kelpaavat niin lounasruoaksi kuin lisukkeeksi jollekin muulle. Lisäksi kokkailen paljon erilaisia salaatteja, joiden täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Salaattipohja onkin ehkä se suurempi haaste monille – se on kuitenkin aika iso osa salaattia, ja jos siihen kyllästyy, niin itse salaattiakin tulee ehkä harkittua harvemmin itse tehtynä lounasvaihtoehtona. Vinkkivitosena sanoisin, että salaattipohjaan saa kivasti vaihtelua jo sillä, kun käyttää jo mainitun jäävuoren lisänä tai vaihtoehtona pinaattia, vuonankaalta, friseesalaattia tai rucolaa (ainakin itse harrastan paljon näitä). Toisinaan skippaan koko jäävuoren ja ostan valmista salaattisekoitusta, mikä säästää minuutin kokkailussa ja tuo jälleen vaihtelua. Myös raastettu porkkana on aina freesi lisä salaattipohjaan.

En tosiaan ole koskaan viettänyt lihatonta lokakuuta, mutta siitä huolimatta huomannut, että liha on jatkuvasti vähentänyt merkitystään ruokaympyrässäni, ja tilalle on – heh, nyt kun katsoo näitä tässäkin jutussa jaettuja reseptejä – selvästi nousseet erilaiset juustot. Joskus mietin, että eikös salaatiksi lasketa kaikki se, mitä salaattiin laitetaan, eli juustokin voi käydä kasviksesta? En tiedä tuleeko kasviksen raja vastaan sitten nizzansalaatin anjoviksen kohdalla, mutta tässä joka tapauksessa inspiraatioksi pari reseptiä, joista itse tykkään tosi kovasti ja jotka ovat helposti muunneltavissa esimerkiksi sen mukaan, mitä milloinkin on sesongissa.

Bon Appétit ja värikkäitä kokkaushetkiä!

Suloinen sekamelska herkkupeltiä. Tätä on kiva tehdä siinäkin mielessä, että se sopii syötäväksi joko sellaisenaan tai sitten lisukkeeksi. Ja kerralla pystyy tekemään tosi ison satsin, mikä on tietty pelkkää säästöä arjen keskellä.

Herkkupelti uunijuureksia (ja lämmintä fetaa)

  • perunoita
  • porkkanoita
  • myskikurpitsaa
  • paprikaa
  • kesäkurpitsaa
  • retiisejä
  • kukkakaalia
  • punasipulia
  • herkkusieniä
  • fetajuustoa
  • oliiviöljyä
  • kuivatut yrtit: basilika, timjami, oregano, kuivattu chili, kuivattu sipuli tai valkosipuli – you name it!

1. Pese, kuori ja pilko kasvikset. Uuden sadon perunat voi ja kannattaa hyvin pestyinä käyttää kuorineen.

2. Levitä uunipellille ja valmista 200 asteessa 40 minuuttia, kahdessa erässä kypsymisajan mukaan. Ensimmäiset 20 min vain ns. kovat kaverit, kuten peruna, porkkana ja myskikurpitsa, minkä jälkeen mukaan voi lisätä pehmeämmät kasvikset sekä pestyt ja puolitetut herkkusienet ja juuston sellaisenaan. Ripottele kuivatut yrtit kasvisten, sienten ja juuston päälle ennen kuin tyrkkäät ne uuniin – ja älä unohda kunnon lorausta oliiviöljyä.

Heitä mukaan vapaasti omat suosikkisi (kunhan muistat pitää mukana kukkakaalin; siitä tulee vaan PA-RAS-TA uunissa!!) ja huomaa, että vähemmälläkin määrällä eri lajisia kasviksia pärjää. Listaus on lähinnä inspiraatioksi sen perusteella, mitä itse yleensä käytän.

Tällä kertaa tällainen nizzalainen.

Nizzansalaatti (kahdelle)

  • salaattipohja
  •  2 kpl kananmunia
  • 2-3 kpl keitettyjä uusia perunoita
  • 1 (puna)sipuli
  • anjovista / tonnikalaa / molempia
  • oliiveja

1. Kokoa salaattipohja (esim. salaattisekoitus, kurkku ja tomaatinviipaleet). Tomaatti kuuluu perinteiseen nizzansalaattiin kiinteästi.

2. Paloittele keitetyt, jo viilenneet perunat – noin 1-2 perunaa annosta kohti riippuen koosta!

3. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Itse suosin punasipulia, vaikka se ei ehkä perinteisin vaihtoehto olekaan.

4. Viipaloi keitetyt kananmunat lohkoiksi.

5. Kokoa salaattipohjan päälle perunat, sipulirenkaat, oliivit, kananmunalohkot ja anjovisviipaleet.

6. Viimeistelyyn sopii oliiviöljy tai jokin öljypohjainen kastike (esim. oliiviöljy, johon olet lisännyt ripauksen suolaa, mustapippuria ja puristettua valkosipulinkynttä)

Tarjoa vaalean, rapeakuorisen leivän kera!

Halloumi tekee kesäsalaatista hieman raskaamman ja suolaisemman. Kevyessä versiossahan on vaan mozzarellaa. Oon ihan toivoton näiden juustojen kanssa 😀

Summer is a state of mind -salaatti

  • salaattipohja
  • mozzarellaa
  • persikkaa
  • granaattiomenansiemeniä
  • hunajaa

1. Kokoa salaattipohja (esim. jäävuori + vuonankaali + kurkku + paprika)

2. Asettele päälle mozzarellasiivut ja persikanviipaleet ja kruunaa kokonaisuus granaattiomenan siemenillä.

 3. Viimeistele raidoittamalla mozzarella ja persikanviipaleet hunajalla. Nam!

Let’s play: Saat vielä täyteläisemmän variaation vaihtamalla mozzarellan halloumiin (vaihda tällöin hunaja esim. oliiviöljyyn) ja kokonaisuus toimii edelleen.

Vaihtamalla persikan mansikoihin ja mozzarellan halloumiin pääset perinteiseen kesäsalaattiin, jonka avainainesosat ovat lämmin halloumi ja mansikat.

Granaattiomenan rooli on mulle osittain ulkonäöllinen; lisäksi siitä saa hauskaa, vähän erilaista rakennetta peliin ja kesäisenä lisäyksenä se toimii mielestäni tosi kivasti.

Vastaa